İspanya Prensesi’nin yemin töreni ülkeyi ikiye böldü

İspanya’da tahtın bir numaralı varisi olan Prenses Leonor’un 18’inci yaş gününde parlamentoda yemin etmesi ülkede tartışma yarattı.

Babası Kral 6’ncı Felipe’nin varisi olan Prenses, bugün parlamentoda düzenlenen törende anayasaya bağlılık yemini etti.

Babası, annesi ve kız kardeşiyle törene katılan prenses, Kral’a ve ülkenin yasalarına bağlı kalacağı sözü verdi.

İspanyol televizyonlarında da canlı yayınlanan törende bakanların ve bölgesel liderlerin çoğu hazır bulundu. Ancak sol ve ayrılıkçı partilerden birçok milletvekili töreni boykot etti.

‘MONARŞİ, DEMOKRASİYE AYKIRI’

Solcu Unidas Podemos partisinden bazı bakanlar, seçilmemiş bir liderin ve monarşinin demokrasiye aykırı olduğunu söyleyerek törene katılmadı. Katalonya, Bask Bölgesi ve Galiçya’dan bağımsızlık yanlısı milletvekilleri de törende yer almadı.

Ayrıca aralarında eski Başbakan Yardımcısı Pablo İglesias, yazar Carlos Bardem, feminist ve çevreci aktivist Yayo Herrero, aktör Alberto San Juan, gazeteci Olga Rodriguez gibi isimlerin olduğu sanatçı, akademisyen ve politikacılardan oluşan 250 entelektüel, “6. Felipe: 10 yıl yeter” adıyla monarşi karşıtı bir manifesto yayımladı.

“Monarşi, demokrasi ile bağdaşmayan, köhne ve geçmişten kalma bir kurum” görüşünü savunan manifestoya imza atan İspanyollar, Kral 6. Felipe’nin göreve gelişinin 10. yıl dönümüne denk Haziran 2024’te tamamlanacak bir süreçle İspanya Devleti’nin yönetim şeklinin cumhuriyet olmasına yönelik halkın seferber olması çağrısında bulundu.

Geçen sene düzenlenen bir anket, İspanyolların yüzde 51’inin İspanya’nın cumhuriyet olmasından yana olduğunu ortaya koymuştu. (AJANSLAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x